Dyslexie

Leerlingen met dyslexie krijgen op Pieter Groen een faciliteitenpas: een kaartje waarmee je bij een toets aangeeft dat je recht hebt op extra tijd. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op Kurzweil.

Pesten

Word je gepest? Bedenk eerst dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt!
Vaak is degene die pest juist erg onzeker of probeert hij/zij op die manier macht te krijgen. Als je wordt gepest is het vaak moeilijk om er met iemand anders over te praten. Misschien ben je bang of schaam je je dat je wordt gepest. Toch is het goed om erover te praten met iemand die jij vertrouwt. Praat erover met je vader of moeder, vriend of vriendin, leraar of mentor. Zij kunnen je helpen! Spreek met elkaar af dat de ander niets doet zonder dat jij het weet.

Aan het begin van het schooljaar doen alle eerste klassen mee met het ‘pestprogramma’ van Switch. Zij laten in een toneelstukje zien hoe pesten begint. Daarna gaat iedere eerste klas met zijn mentor praten over wat er gebeurde en hoe je dit het beste kan oplossen. We leren dat er in iedere klas vier groepen zijn: de pester, de gepeste, de meelopers en de toeschouwers.
Tot welke groep behoor jij?

Cyberpesten

Gepest worden via internet of via je mobiele telefoon is net zo erg als gepest worden op school. Je kunt vaak niet zien wie je pest en je kunt er moeilijk voor weglopen. Er zijn veel manieren waarop je online gepest kunt worden: vervelende berichten via e-mail, WhatsApp of Facebook, jouw foto van social media plukken en deze bewerken. Of een webcamgesprek opnemen en dit zomaar als filmpje op YouTube zetten. Heel vervelend als het jou overkomt!

Je kunt er het volgende tegen doen:
• Blijf er niet mee rondlopen, maar praat er met iemand over. Wees niet bang om het aan je ouders of aan je leraar te vertellen.
• Als iemand je lastig valt of vervelende dingen zegt, weiger of blokkeer hem dan.
• Reageer niet op vervelende e-mailtjes.
• Maak schermafdrukken (via printscreen of maak een foto).

Tips om te voorkomen dat je gepest wordt via internet:
• Denk er goed na over welke persoonlijke informatie je online plaatst en voor wie.
• Houd adresgegevens, telefoonnummers, vakantiefoto’s liever privé.
• Bedenk ook goed hoe je je profiel afschermt. Geef nooit je gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders!

Faalangst

Een beetje spanning is niet erg. Vaak wordt je er juist alert van en presteer je extra goed. Maar als je door de spanning niet meer lekker in je vel zit, slechter slaapt of lagere cijfers haalt, dan wordt het tijd er iets aan te doen.
We hebben daarvoor bij ons op school een training voor de onderbouwleerlingen (klas 1 t/m 3) en een training voor de bovenbouw (klas 4 t/m6). 
De onderbouwtraining heet: FReT (Faalangst ReductieTraining) en de bovenbouwtraining heet: EXIT training examenstress.
 Bij beide trainingen doen we oefeningen om met spanning te leren omgaan, we werken aan je zelfvertrouwen en positief denken en we doen ontspanningsoefeningen.
FReT wordt gegeven van oktober t/m januari (6 tot 8 bijeenkomsten) en van maart t/m mei (6 bijeenkomsten).
 De training examenstress wordt gegeven van oktober t/m januari en daarna nog elke keer voor een toetsweek en voor de examens (6 tot 8 bijeenkomsten). 
De trainingen worden gegeven door mevrouw Stokkermans.
Opgeven kan in september/begin oktober en in februari.

Pluscoach

Door problemen thuis of op school zit je soms minder goed in je vel. Het lukt je niet meer om je te concentreren op je schoolwerk. Wanneer je mentor en de zorgcoaches je niet kunnen helpen, dan kan er een Pluscoach worden aangevraagd. De pluscoach komt bij ons op school, onder schooltijd, met je praten. De pluscoaches gaan altijd op een oplossingsgerichte manier met je in gesprek. Dit houdt in dat ze zich niet op het verleden richten, maar op de toekomst. Wat wil jij bereiken en wat moet je daarvoor doen? Door de juiste vragen te stellen laten de coaches jou zelf je doelen bepalen. De afspraken die je maakt met de pluscoach, spreekt hij/zij door met je mentor, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat je weer goede cijfers gaat halen en je uiteindelijk met een diploma van school afgaat.