071 - 402 42 01 (administratie) · 071 - 409 10 79 (ziekmeldingen)

Internationaliseren

De wereld om je heen is steeds internationaler. Er wordt steeds meer Engels gesproken en daarom kun je er op Pieter Groen ook voor kiezen om je lessen in het Engels te volgen. Tweetalig onderwijs of TTO noemen we dat. We kijken daarbij ook naar je toekomst want op steeds meer vervolgopleidingen op mbo, hbo en universitair niveau wordt Engels gesproken of wordt Engelstalige studiemateriaal gebruikt. En in het bedrijfsleven (en op vakantie) is het ook steeds normaler om in het Engels met je collega’s te praten. Het is voor jou dus heel erg handig als je goed Engels hebt geleerd op je middelbare school want je hebt er je leven lang plezier van.

Wat je kunt verwachten

Kies jij voor TTO dan krijg je de helft (mavo) of bijna alle vakken (havo en vwo) in het Engels. Tijdens de vakken wordt uitsluitend Engels gesproken en al het lesmateriaal, de (profiel)werkstukken en de toetsen zijn in het Engels. In het begin kan het zijn dat je het uitdagend vindt en wat meer tijd kwijt bent aan je schoolwerk maar dat went snel.

Want TTO is bedoeld voor iedereen! Je kunt TTO volgen op mavo, havo en vwo-niveau. Het is handig als je al Engels hebt gehad op je basisschool en je al veel met de Engelse taal in contact komt door bijvoorbeeld YouTube of series maar je hoeft er nog niet goed in te zijn. Dat leren wij je!

Werkweek en samenwerkingen met buitenlandse scholen

Naast de lessen maak je natuurlijk ook kennis met Engels in de praktijk. Je gaat jaarlijks op een uitwisseling of maakt een buitenlandreis. Ook doe je projecten samen met leerlingen uit andere landen, hoe gaaf is dat? Je kunt bij ons op school dus kennismaken met verschillende landen, er zijn samenwerkingen met scholen in Japan, Duitsland en Canada.

En naast de werkweken en de speciale samenwerkingen met Japan, Canada en Duitsland kun je ook vaak nog op reis met bepaalde vakken. Zo kun je met natuurkunde in 6 vwo naar Cern in Zwitserland en met Frans in jaar 4 naar Lille.

 

Erasmus +

Pieter Groen is sinds september 2021 Erasmus+ geaccrediteerd. Dit houdt in dat we in de komende jaren verzekerd zijn van subsidiegelden voor internationaliseringsprojecten binnen de Europese Unie. Hierdoor kunnen we voor leerlingen, docenten en overige medewerkers van Pieter Groen deelname aan internationale projecten en uitwisselingen nog toegankelijker maken. Internationaliseringsactiviteiten kunnen wij dankzij deze accreditatie (voor een deel) gesubsidieerd aanbieden zodat wij iedereen een kans kunnen bieden om deel te nemen. Klik hier voor meer informatie over Erasmus+.

Waarom internationaliseren?

Op Pieter Groen willen wij dat leerlingen kennis en vaardigheden opdoen. Dat gaat natuurlijk over vak-inhoud maar ook over persoonlijke vorming. Door leerlingen een internationale omgeving te bieden kunnen zij in real life situaties leren en zich ontwikkelen tot wereldburger. Nederland is een klein land en tegelijkertijd een grote internationale en Europese speler.

Contacten

Het netwerk van Pieter Groen breidt zich met regelmaat uit. Onderstaand een kijkje in onze Europese Erasmus+ contacten. Wij hebben ook intercontinentale contacten zoals met scholen in Canada en Japan. Deze vallen niet onder de Erasmus+ accreditatie en de EU-landen, maar zijn wel onderdeel van ons internationaliseringsprogramma.

Meer weten over TTO of internationalisering?

Klik hier voor meer informatie over TTO!

Check hier de meest gestelde vragen over TTO.

Wil je meer informatie of heb je een vraag over TTO? Stel je vraag per mail aan Marian Lagraauw: m.lagraauw@pietergroen.nl 

Wil je meer informatie over internationalisering, erasmus+? Ons internationaliseringsteam beantwoord graag al uw vragen: internationalisation@pietergroen.nl.