CERN en Genève

22 natuurkundeleerlingen uit 6 vwo zijn (onder begeleiding) op excursie geweest naar CERN: European Organization for Nuclear Research en Genève. Een boeiende en enerverende trip van twee dagen: donderdagmorgen vroeg met het vliegtuig naar Genève, vrijdagavond weer terug. In de tussenliggende uren werd er op donderdagmorgen eerst kennis gemaakt met de stad zelf. Een boeiende internationale stad die prachtig is gelegen aan het Meer van Genève met op de achtergrond zicht op besneeuwde bergtoppen.
In de stad hebben we als eerste een bezoek gebracht aan het historisch centrum. Daarbij mocht een bezichtiging van een kathedraal en de beklimming van de toren niet ontbreken. De beloning was een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Helaas hadden we dit jaar geen uitzicht op de fontein van Genève (Jet d’Eau), vanwege de wind op het meer was de fontein niet operationeel. De middag stond in het teken van een excursie naar het gebouw van de Verenigde Naties wat prachtig is gelegen in het Parc de l’Ariana. In het park werd er stil gestaan bij de Sculpture of the Broken Chair. Het symbool – een stoel waarvan 1 poot half is afgerukt – staat pal voor de ingang van het VN gebouw en symboliseert de oppositie tegen landmijnen en clusterbommen. Daarna volgde een rondleiding door de gebouwen en zalen van de VN, de wereldwijde organisatie die samenwerkt op het gebied van het internationale recht, mondiale veiligheid, mensenrechten, wereldeconomie en het onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
Omdat het ‘samenzijn’ ook gezellig mag zijn, vertrokken we in het begin van de avond weer naar het centrum van de stad, waar de leerlingen eerst een uurtje vrije tijd hadden voordat we gezellig met elkaar gingen dineren bij restaurant “La Romantica’.

Vrijdag stond geheel in het teken van CERN. In de ochtend hebben op het CERN-terrein twee kleine exposities bezocht: ‘Universe of Particles’ en ‘Microcosmos’.
Bij deze exposities zijn we veel te weten gekomen. Het standaardmodel van de materie werd uitgebreid uit de doeken gedaan. Even waanden we ons in de voetstappen van de grote natuurkundige Einstein, maar al snel moesten we toegeven dat we zijn ‘looppas’ niet kunnen volgen. Weten we al iets over het atoom, de kern en de elektronen er omheen… dan gaat het over materie en antimaterie. Eén van de laatste ontdekkingen: het Higgsboson (Higgsdeeltje).
Na de lunch op het CERN-terrein kregen we eerst we eerst uitleg over het ontstaan, de doelstellingen en uitkomsten van CERN in een van de conferentiezalen. Aansluitend hebben we een bezoek gebracht aan de eerste versneller van CERN, waar we wederom werden bedolven onder een grote hoeveelheid interessante informatie.
Tijdens een meting van een onderzoek bij de grote deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collidor) worden er tot 6 miljoen gegevens per seconden geregistreerd. Ondanks dit soort grote getallen, blijft het nodig om nóg meer gegevens te verzamelen omdat we meer willen weten van het aller-allerkleinste. De metingen worden gedaan in een 27 km lange ondergrondse ronde buis. Helaas mochten we niet naar beneden, omdat de versneller in bedrijf is. Dan kan er altijd gevaar bestaan voor radioactieve straling. Wel hebben we een rondleiding gehad bij de CMS-detector (Compact Muon Solenoid detector).
De rondleiding was klaar om 17:00 uur. Dat was even spannend, omdat ons vliegtuig al om 18:50 zou vertrekken. Na afloop van de rondleiding zijn we daarom met een bus rechtstreeks naar het vliegveld gebracht.
Twee geweldig leerzame dagen gevuld met wetenschap, cultuur en natuurlijk ook heel veel gezelligheid.