071 - 402 42 01 (administratie) · 071 - 409 10 79 (ziekmeldingen)

Op school volg je alfa, bèta en gamma vakken. Bij de bèta vakken horen onder andere wiskunde en biologie. Deze module heet dan ook mini bèta-onderzoek. Je gaat aan de slag gaat met onderzoekjes die met deze twee vakken te maken hebben. Deze module van drie weken aan het begin van de brugklas heeft als doel dat je leert welke stappen er nodig zijn om onderzoek te doen.
In de eerste les ga je aan de slag met het gooien van dobbelstenen. Zo leer je welke stappen er in een onderzoek gezet worden. Ook wordt uitgelegd wat je allemaal moet opschrijven in een verslag. Tijdens deze les ontdek je ook wanneer het onderzoek wat jij wilt doen te moeilijk is, veel te lang duurt, of helemaal niet betrouwbaar is. Er is veel tijd om met klasgenoten te bespreken wat er nu wel handig was en wat je in een volgend onderzoek anders gaat aanpakken.
In de tweede en derde les ga je met een groepje van 4 leerlingen op zoek naar bacteriën in school. Je kiest met je groepje een aantal plekken uit die je wilt gaan onderzoeken. Je neemt hier monsters af om bacteriën mee te kweken en na een week kan je zien waar de meeste bacteriën zaten. Zijn dit de wc-brillen van de jongenswc’s? Is dit het lichtknopje van het lokaal? Of misschien toch het toetsenbord van je eigen tablet? Je zult je verbazen over de resultaten!

bèta