071 - 402 42 01 (administratie) · 071 - 409 10 79 (ziekmeldingen)

Perslancering Shitzooi 2.0 op Pieter Groen

Dinsdag 29 november was burgemeester Visser op bezoek om het nieuwe lesprogramma van Shitzooi te introduceren. Een uniek lesprogramma voor middelbare scholieren over de gevaren van chantage, geldezels en andere criminaliteit.

 “Jongeren die terecht komen in de criminele wereld, komen er niet meer zo eenvoudig uit”, zegt Annebeth Moolenbergh bij de introductie van de tweede versie van Shitzooi op Pieter Groen in Katwijk. Daarom heeft platform Kocon uit Katwijk opnieuw een interactief lespakket ontwikkeld voor leerlingen van de middelbare school. Tweedejaars leerlingen krijgen in deze editie de waarschuwing voorzichtig te zijn in de ‘Snel Geld wereld’, zodat zij bijvoorbeeld geen geldezel worden. Criminelen maken bij geldezels op slinkse wijze misbruik van hun bankrekening om bijvoorbeeld drugsgeld wit te wassen.

In het lesprogramma kunnen leerlingen een personage kiezen via hun tablet of telefoon. De jongere die zij kiezen, werkt zich flink in de nesten. Het is aan de leerlingen hoe het afloopt met het personage in de film. Het programma daagt hen uit tot nadenken en zich verplaatsen in de acteur. Door jongeren mogen zelf bepalen hoe het afloopt. Volgens een onafhankelijk onderzoeksbureau vergroot dit het bewustzijn en zien zij zo sneller de valkuilen.

Shitzooi 2 is een vervolg op het al bestaande lesprogramma Shitzooi dat gaat over sexting. Dit programma is ook gefilmd en geïntroduceerd op Pieter Groen en zelfs in 2019 bekroond met de Hein Roethofprijs. Dit is een prestigieuze prijs voor projecten die bekendheid geven aan het voorkomen van criminaliteit. Dit programma wordt op meer dan 125 scholen in Nederland en België met veel succes gebruikt. Ook Shitzooi 2 wordt beschikbaar gemaakt voor alle middelbare scholen in Nederland en België. Inmiddels is ook Shitzooi 3 in de maak. Dit wordt een lesprogramma over de mentale en fysieke gezondheid van jongeren.

Meer informatie over de programma’s is beschikbaar op www.shitzooi.com.