071 - 402 42 01 (administratie) · 071 - 409 10 79 (ziekmeldingen)

De meesten van jullie zullen na het behalen van het diploma vwo gaan studeren aan een universiteit. Maar wat houdt studeren nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil tussen een studie aan een universiteit en op het hbo? Hoe kun je de juiste keuze maken uit bijna honderd studierichtingen?
Je kunt natuurlijk op de website van een opleiding kijken, of een folder gaan halen of naar een voorlichtingsdag gaan. Toch blijft dat dan vaak steken op je oriënteren, een beetje snuffelen aan een studie. En studeren is al duur tegenwoordig, zeker als je dan ook na een jaar weer moet switchen…
Een heel goede manier is om al tijdens je schooltijd – voor jullie dus in de 5e klas – al een stukje te doen van een studie van jouw keuze. Dit kan op verschillende manieren:

  • Bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam, gespecialiseerd in economische en sociale studies, is er de mogelijkheid om enkele dagen te gaan proefstuderen. Erasmus Proefstuderen biedt je de gelegenheid om je te verdiepen in de opleiding. Je neemt op een actieve en intensieve manier deel aan de opleiding en je krijgt daardoor een realistisch beeld van de opleiding. Erasmus Proefstuderen is bedoeld om een definitieve studiekeuze te maken of je studiekeuze te toetsen. Het programma van Erasmus Proefstuderen verschilt per opleiding. Elk programma bevat een aantal vaste onderdelen:
    – Hoorcollege
    – Werkcollege
    – Presentaties
    – Casus
    Klik op de link om meer te lezen over proefstuderen.
  • Bij de Universiteit Leiden kun je kiezen uit verschillende programma’s:
    Het onderwijsprogramma van LAPP-Top is speciaal ontwikkeld voor gemotiveerde en getalenteerde leerlingen uit de bovenbouw van het vwo. In het LAPP-Top maak je aan de hand van een thema kennis met een onderzoeksgebied van een opleiding van je keuze. Je kunt een kijkje gaan nemen bij een opleiding die je misschien wel wilt gaan studeren, maar je kunt het ook gebruiken om je eens te verdiepen in een onderwerp waar je nog niets van af weet, zoals bijvoorbeeld Russisch of sterrenkunde.
    straks
  • Ook kun je kiezen voor Digitaal Proefstuderen. Hier maak je thuis achter je pc kennis met een bepaalde studie en wordt je online begeleid door een docent van de universiteit. Ook kun je de module Studievaardigheden kiezen, waarbij je algemene vaardigheden leert om een wetenschappelijke studie succesvol af te ronden.
    Kijk verder op de site van de Universiteit Leiden.
  • Tenslotte biedt de TU Delft nog de mogelijkheid om via Junior TU Delft een onderwijsprogramma te volgen dat speciaal is ontwikkeld voor ambitieuze leerlingen uit 5-vwo. Het onderwijs is interdisciplinair gericht: ontwerpen, onderzoeken, en technologische toepassingen staan centraal. Junior TU Delft biedt 5 en 6 vwo leerlingen een extra uitdaging naast de reguliere stof van het voortgezet onderwijs. Daarnaast kan meedoen aan Junior TU Delft ook een mooie aanvulling op of opstap naar het profielwerkstuk zijn.
    Kijk verder op de site van junior TU Delft.

Sommige programma’s hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen of vragen speciaal gemotiveerde leerlingen. Onze school gaat je begeleiden bij de aanmelding en het schrijven van een motivatiebrief. Kom je dan niet door de selectie is er altijd nog de mogelijkheid tot Online proefstuderen. En alle 5-vwo leerlingen doen natuurlijk in juni weer mee aan het Wetenschapscongres bij de Universiteit Leiden, waar je meer leert over onderzoek doen op school (voor je profielwerkstuk) en later op de universiteit.

We hopen dat jullie na het volgen van een van deze programma’s al een bepaalde studierichting voor ogen hebben waardoor je des te gemotiveerder aan je eindexamenjaar kunt gaan beginnen!