Pieter Groen in het land van de rijzende zon!

Tussen het Pieter Groen in Katwijk en het dorpje Kamiyama, in het zuidoosten van Japan, heeft voor de tweede keer op rij een succesvolle uitwisseling plaatsgevonden. In augustus van dit jaar waren er al 10 leerlingen uit Japan op bezoek in Katwijk. Hier maakten ze kennis met de Nederlandse cultuur, de gewoontes, de omgeving en typisch Nederlandse gerechten. Ze verbleven in gastgezinnen van leerlingen van het Pieter Groen. Deze leerlingen zijn op hun beurt afgelopen herfstvakantie afgereisd naar Japan. Een trip om nooit te vergeten.

Doel van de uitwisseling is leerlingen een kans te bieden om buiten hun grenzen de wereld te ontdekken. Het zogenaamde wereldburgerschap neemt binnen Pieter Groen een steeds prominentere plaats in. De uitwisseling met Japan is hier een mooi voorbeeld hiervan.

Om de leerlingen (en begeleiding) goed voor te bereiden op de reis naar Japan zijn er Japanse lessen gevolgd. Hierdoor konden ze zich in het Japans voorstellen, aangeven dat ze iets wel of niet leuk vonden en werden de belangrijkste etiquetteregels van Japan duidelijk. Geen overbodige kennis in een land waar respect en omgangsvormen ontzettend belangrijk zijn.

De bestemming in Japan was het uitgestrekte dorpje Kamiyama. Gelegen in het zuidoosten van Japan en met ongeveer 5000 inwoners. Het gebied zoekt naar oplossingen om om te gaan met de vergrijzing en leegloop van de regio. Veel jongeren vertrekken namelijk naar de grote steden om te studeren, en komen daarna niet meer terug. De gevolgen voor Kamiyama zijn groot: scholen krimpen, bedrijven moeten sluiten en lokale kennis en ambacht wordt niet overgedragen op een volgende generatie. Binnen de gemeenschap wordt er van alles gedaan om het leven in Kamiyama aantrekkelijk te maken zodat de huidige bewoners er blijven wonen, maar zeker ook om nieuwe bewoners aan te trekken. Tijdens de uitwisseling hebben we een aantal van deze mooie projecten mogen ervaren.

Een van de hoogtepunten van de reis waren de drie schoolbezoeken. Het was voor de leerlingen indrukwekkend om te zien hoe anders de dagelijkse bezigheden er aan de andere kant van de wereld uitzien. Dit was ook een mooie manier om echt contact te maken met de lokale bevolking. Taal was een barrière, maar door sport, spel en creativiteit viel er aardig met elkaar te communiceren. Wat iedere keer opviel was de energie, het enthousiasme en de openheid van de Japanners.

Tijdens ons verblijf verbleven ook wij in gastgezinnen. Hierdoor kregen we de kans om het echte Japan te ervaren. Van het eten aan lage tafels zonder stoelen tot aan de typische badkamer(tjes) en toiletten. Communicatie met het gezin bleef lastig, de Engelse taal wordt maar weinig gesproken. Met handen en voeten en google translate was het toch mogelijk om met ze in ‘gesprek’ te gaan. Onwennig in het begin maar naar verloop van tijd ging het steeds beter.

In het programma was ook tijd vrij gemaakt om de omgeving verkennen. Zo was er een pittige wandeling nodig om bij de watervallen van Kamiyama te komen en werd er op de fiets een tocht gemaakt over de schilderachtige weggetjes langs de rivier. De laatste dag hebben we doorgebracht in Osaka, een stad van 2,7 miljoen mensen. De overgang van het rustige platteland en de gigantische stad was enorm maar ook zeker interessant.

Het waren 10 zeer intensieve dagen maar we zijn teruggekomen met tal van mooie herinneringen, vele nieuwe vriendschappen en mooie ervaring.