071 - 402 42 01 (administratie) · 071 - 409 10 79 (ziekmeldingen)

.

Rijnsburgs danstalent behaalt vwo-diploma binnen vijf jaar op Pieter Groen

Katwijk, 8 juni – Vorige week hoorden 59 vwo-leerlingen van het Pieter Groen dat ze hun diploma hebben behaald. De 17-jarige Ruben Zange had slechts vijf jaar nodig voor deze zesjarige middelbare schoolopleiding. Een opmerkelijke prestatie, waardoor hij nu alle tijd en ruimte heeft om zijn grootse plannen te verwezenlijken.

‘Now time to chase dem dreams,’ liet Ruben afgelopen vrijdag weten aan zijn 1.900 instagram-volgers, poserend naast de Nederlandse vlag. ‘Mijn grootste droom is om te kunnen leven van het dansen,’ vertelt de Rijnsburger, die kampioenschappen won als World Of Dance Berlijn, HipHopKingz en Break A Leg. ‘En nu heb ik een heel jaar om daar fulltime aan te werken!’

Zo snel mogelijk aan passie werken

Ruben kwam zelf met het ongebruikelijke verzoek om een klas, 3 vwo, over te slaan. ‘Ik wist al redelijk snel, sinds mijn tiende, dat mijn hart echt bij het dansen ligt. En dat ik zo snel mogelijk aan mijn passie wilde werken. Op de middelbare school ging het de eerste twee jaar echt fenomenaal goed en mijn zus had weleens verteld over het idee dat je het vwo ook in vijf jaar kon doen. Dus ik daarachteraan. Ik moest alleen wel even doorduwen… Maar als ik iets wil, zorg ik ook dat ik het krijg, no matter what.’

Zelfstandigheid en wilskracht

In eerste instantie stond de school er nog wat aarzelend tegenover. Vooral omdat nog nooit eerder een leerling 3 vwo had overgeslagen. ‘Natuurlijk kan hij goed leren, maar er zijn meer kinderen die goede cijfers halen,’ relativeert Dennis van den Eshof (coördinator vwo), die Ruben kent vanaf de tweede klas en diens mentor was in 4 vwo. ‘Het was vooral zijn zelfstandigheid en wilskracht die ons opvielen en over de streep trokken. Hij heeft zijn zaakjes altijd goed voor elkaar en regelt alles goed voor zichzelf. Dus iedereen zag het hem wel doen. En dat gebeurde ook, in dat vierde jaar haalde hij de hoogste cijfers van al mijn mentorleerlingen. Terwijl hij een jaar had overgeslagen.’

Iedereen was altijd al groter

In zijn nieuwe klas werd Ruben meteen in de groep opgenomen. Natuurlijk was het wel een bijzondere ervaring, hij was toch een jaar jonger dan de rest. En niet alleen jonger. ‘Ik ben ook niet de grootste. Maar iedereen is altijd al groter dan ik, dus dat was ik wel gewend, haha. Verder had ik nergens last van. Ik werd eigenlijk in no-time geaccepteerd en de boys vonden mij een fun guy om in de groep hebben. Verder heb ik het wel een tijdje erg druk gehad en prioriteiten moeten stellen, maar het was allemaal goed te doen.’

Complimenten aan de school

Voor Ruben heeft het overslaan van 3 vwo goed uitgepakt, met als eindresultaat bijna alleen maar achten op zijn vwo-diploma. Maar hij beseft dat het niet voor iedere snelle leerling geschikt is. “De middelbareschooltijd is een goede en veilige tijd. Alleen als je heel zeker weet wat je daarna wilt doen en school gaat je echt heel makkelijk af, zou ik het aanraden om een klas over te slaan. Maar dan moet de school daar ook nog vertrouwen in hebben natuurlijk. Daarom mijn complimenten voor Pieter Groen. Het begon met mijn wiskundedocent, dhr. Roelants, die mij hielp alles in gang te zetten. En mevrouw Visser heeft me geholpen het plan te verwezenlijken. Ik denk niet dat ik dit op elke andere school zo had kunnen doen, dus heel tof en bedankt!’