Sofie gaat op uitwisseling

Voor onze reis naar Japan kijk ik erg uit naar de verschillen die er zijn tussen onze twee landen. Ik heb er natuurlijk al wat over opgezocht, over gehoord en heb het ook al een beetje meegemaakt toen de studenten hier waren maar dat is natuurlijk heel anders dan als je in een hele andere omgeving zit die andere tradities hebben, andere gewoontes en het grootste knelpunt dat er is, een andere taal.

Ondanks dat we nu een cursus krijgen in Japanse taal en ook gewoontes die we zullen tegenkomen daar, denk ik nog steeds dat er een barrière zal zijn tussen ons en de lokale bewoners. Ook hebben we hier in Nederland wel gewoontes maar omdat ik al mijn hele leven hier woon is dat niet iets waar ik over na moet denken.

Maar als je dat even vergeet kijk ik erg uit naar het natuurgebied rond Kameyama want het is mij verteld dat er een waterval in de bergen ligt. Ook zijn staan de foto’s die op het internet te vinden zijn vol met bomen en andere soorten planten. Daardoor denk ik dat het een heel ander gevoel geeft hier in Katwijk, waar we alleen het strand en de duinen hebben.

Naast de natuur ben ik ook benieuw naar de gebouwen. De westerse stijl ben ik mee opgegroeid en ik weet wel hoe de Aziatische architectuur er ongeveer eruitziet maar ik kijk er erg naar uit om het met mijn eigen ogen te zien. Maar niet alleen de huizen, ook denk ik dat de scholen in Japan er heel anders uitzien dan hier.

Maar ten slotte kijk ik het meest uit naar het eten. Japan staat bekend om sushi en omdat ik pas een keer eerder sushi heb gegeten zal het een echte shock zijn. Ook zal het even wennen zijn door alle gewoontes die in het dagelijks leven voorkomen. Maar ondanks alles denk ik dat het een gezellig tijd zal zijn en we er veel van zullen opsteken.